Jaké je kyperské „Meze“ a jaké jsou naše meze všechno sníst
Můj tatínek a strýc říkávali, že meze (způsob podávání jídel) vzniklo tak, že se popíjelo, a aby se jen nepopíjelo, což bez bolavých následků nejde, hosté u stolu si začali objednávat jídla. Postupně jedno po druhém z jídelníčku k vínu, ouzu (ouzo čti uzo), zivanii. A meze bylo na světě. Údajně slovo meze pro tento způsob stolování nebo servírování zaznělo poprvé v roce 1904. Ale přesná zpráva k tomu neexistuje. Jen poznámka ze starého cestovního deníku.
Ale jak k tomu došlo. Pojďme zpátky v čase.
Jedna z nejstarších teorií říká, že původ slova je „italský“. Slovo mezzano označovalo „prostřední chody jídel“. A že to byli janovští obchodníci, kteří s tímto podáváním chodů seznámili Araby, respektive Perskou říši ve 14. století.
Perské slovo maze (také mazze) a turecké meze (také mezze) pak znamenají chuť, chuťovka, svačinka, jídlo. A řečtina si toto slovo vzala z turečtiny. Jako výraz pro jídlo, tedy meze, mezethes jídla. A pak pro frázi, jdeme na meze – jdeme na jídlo a způsob jeho servírování.
Je chybou domnívat se, že meze je předkrm. Předkrm je řecky orektiko, mn.č. orektika, a má zcela jinou funkci.
Meze je prostě jídlo. Teplé, studené, kořeněné, pečené, malé, velké. Jakékoliv, které se postupně donáší na váš stůl. Jako byste si dali jídelníček od začátku do konce. Na meze chodí většinou skupina přátel nebo rodina. Sami na něj určitě nechoďte. Minimální objednávka je pro dvě osoby. A vždy objednávejte o jednu osobu méně, než sedí u stolu. Pokud jste 4, objednejte meze pro 3. Atd. Jídla je opravdu hodně. A lidské meze sníst ho bývají velmi omezené. Alespoň u těch strávníků, kteří jsou na večeři typu meze poprvé a podlehnou dojmu, že prvních 10 mističek je vše, co dostanou.
Složení meze se liší od taverny k taverně a také podle sezony. Je dobré si zjistit, jak velká meze taverny nabízí. Může to být od 20 do 50 jídel.
Z to všeho vyplývá, že meze vyžaduje čas, dobrou náladu a celý den před tím nejíst.
A jak takové meze vypadá a co se dá tedy všechno sníst a vypít?
Aperitiv Commandaria (dezertní kyperské víno) nebo Zivania (pálenka)
Psomi, pita – chleba, nebo můžete dostat pites
Talatour kypersky nebo-li tzatziki
Taší , také tašina kypersky nebo -li tachina – sezamová pasta (ale pozor, ne ta kupovaná ve sklenici nebo plechovce, to je jen základ)
Malintzanosalata – lilkový salát
Patatósaláta – bramborový salát, čtete dobře
Tsakistés olivy (viz recept níže)
Pečené černé olivy
Toursi – nakládaná řepa
Toursi – nakládaná zelenina
Melitzanes me tyrí – Pečené lilky se sýrem
Kolokithákia me augá – Cuketky s míchanými vajíčky
Choriátiki saláta – vesnický salát, rajčata, okurka, olivový olej, citrón, někde červená nebo bílá cibule, olivy, vinný ocet a feta, sušené oregano (feta na ostrov dorazila z Řecka)
Chalumi – kyperský sýr tady smažený
Pasta Carbonnara – to k nám na ostrov dovezli Italové
Ofton kleftiko s kyperskými bramborami nebo-li tavas (viz článek recepty Žena a život)
Choiriná paidákia marináto – marinovaná vepřová žebírka (Choirinó, čti chirinó – vepřové)
Sheftalies – čti šeftaliés – kuličky z mletého vepřového masa s kořením, balené do pohrudnicové blány
Souvlaika choiriná – klasická vepřová souvlakia (kostičky masa)
Koupepia – čti kupepia – vepř.mleté maso s rýží balené ve vinném listu
Pourgouri – čti pruguri – bulgur na cibulce a rajčatech
Kounoupídi kokkinistó – čti kunupídi – malé kousky květáku restované na cibulce a rajčatech
Stifádo – dušené maso se zeleninou (viz článek recepty Žena a život)
Manitárka (manitária) – pečení nebo grilované houby
Kotópoulo marináto (čti kotópulo – kuřecí) – Marinované kuře
Sykotákia – sykóti – marinovaná játra
Karaóloi – čti karaóli – malí vaření šnečci.
Sladkosti a ovoce na výběr.
A malý recept na závěr z naší kyperské kuchyně:
Olivy tsakistés – potlučené, rozbité
Původní kyperské olivy jsou malé, tzv. koroneiky. A tak si je Kypřané vylepšovali. Roztloukli je, přidali k nim pár ingrediencí a zrodila se ochucená oliva. Troufám si říct, první svého druhu.
Když mi dojdou v Evropě, tak si poradím jinak. Koupím si zelené vypeckované olivy ve slaném nálevu. Olivy sliju, ohavný nálev vyleju. Plody dám do pytlíku a kuchyňskou paličkou jemně natluču tak, aby popraskaly. Vysypu do misky, přidám olivový olej, trochu soli, nadrcený nebo namletý koriandr, lisovaný česnek, citrónovou šťávu. Promíchám a nechám do druhého dne odležet. Z obyčejných vypeckovaných oliv se stane skvělá chuťovka.