Vyberte stránku

MAGAZÍN O KYPRU

KYPR LAONA – AKAMAS

KYPR LAONA – AKAMAS

Severozápadní oblast Kypru. Tzv. kyperské Toskánsko.  Malebné výhledy, tradiční vesnice s kamennými domy,  vinice, které se plazí po svazích údolí Laona, na kterých se pěstuje Xynisteri a Maratheutiko (viz článek vína), zahrady, do výše se zdvihající horský pás a...

KYPR LYŽOVÁNÍ

KYPR LYŽOVÁNÍ

Ostrov pomyslně rozdělují do dvou pásů dvě pohoří.  Podél severu se táhne pohoří Kyrénie. Jeho délka je úctyhodná. 160 km. Vypadá jako hradba.   Ale o něm jindy. Tentokrát se kvůli lyžování zaměříme na Troodos, který se rozkládá převážně na jihozápadní části Kypru. ...

VÁNOČNÍ MELOMAKARONES

VÁNOČNÍ MELOMAKARONES

Nejtypičtějším vánočním cukrovím na Kypru jsou melomakarones. Ne, s "makaróny"  nemají nic společného. Všechno, co je mélo je prostě sladké, medové.  A makaronízo znamená míchat.  Čili, zamíchané s medem. Jestl chcete. V momentě, kdy se hotová "sušenka smísí se...

KYPERSKÉ  KOURABIEDES

KYPERSKÉ KOURABIEDES

Ne ne. Na Kypru se nepeče to "vánoční cukroví" jako v Čechách. Nepředhání se v druzích a jeho počtu.  I když, perníčky už sem pronikly. Ale rozhodně se tu pečou sladkosti, které můžeme pojmenovat slavnostní. Jedna taková sladkost jsou Kourabiedes. Možná jste už o nich...

KYPR ZIVANÍA NEBO ZIVÁNA

KYPR ZIVANÍA NEBO ZIVÁNA

Každý národ má svůj typický špiritus, šnaps, lihovinu.  Namátkou -  slivovici, saké, rum, vodku, rakiji, limoncello, ouzo, whisky, islandskou „Černou smrt“.  Seznam je to dlouhý.  A zajímavý, musím říct. A Kypr není výjimkou.  Jedním z nejcharakterističtějších...

KYPR A VÁNOCE

KYPR A VÁNOCE

Vánoční výzdoba nás rok od roku dříve oslepuje  a koledy se ozývají ze všech stran. Pro některé nastává čas běhání, úklidů, nakupování. Bujarých večírků. Pro některé je to signál utéct a schovat se sám nebo s rodinou a slavit je  v klidu. Nebo vůbec. Ale stejně nás v...

KYPR A ZMRZLINY – SLOVNÍČEK

KYPR A ZMRZLINY – SLOVNÍČEK

Zmrzlina neodmyslitelně patří k létu. Patří ke Kypru. O tom určitě není sporu. Sporné pak mohou být chutě a druhy zmrzlin, které vznikají podle místních kulinářských tradic.  Někomu přijdou k chuti a někomu ne. Zmrzlináren je tu nepočítaně. Kyperské, řecké,...

KYPR A OVOCE – MALÝ PRŮVODCE

KYPR A OVOCE – MALÝ PRŮVODCE

Jak jsme na tom s ovocem. Ale velmi dobře. Samozřejmě. Na ostrově s tak příznivým klimatem roste všechno skoro samo. Tak si to vezmeme postupně podle ročních období. Jarním ovocem jsou třešně. Třešňová sezona začíná na Kypru v květnu a je dosti krátká. Skončí...

KYPR A KÁVA

KYPR A KÁVA

Ať se na Kypru vrtnete kamkoliv, všude vás uvítají kávou.  Ve městech, na malých vesnicích, všude uvidíte lidi usrkávající kávu. A vy budete vyzváni k usednutí „katsete“ a k uvolnění se, protože čas tu měří jinak.Kypřané pijí kávu ráno, v poledne, večer. Dojdou si buď...

PATATES ANTINAHTES

PATATES ANTINAHTES

Patates Antinahtés  - házené, pojmenované podle způsobu  přípravy. Jedna z kyperských příloh z našich vynikajících kyperských brambor. (viz  https://poznejkypr.cz/kyperske-brambory-a-cervene-vesnice-kokkinochoria/ ) Připravují se z malých brambor se slupkou, ty se...

STIFADO

STIFADO

Lahůdka kyperské kuchyně. A středozemní vůbec. Ale rozhodně bych si netroufala ji rádoby žoviálně označovat za "cibulkový guláš, guláš po řecku nebo dokonce kuře po řecku s cibulí".  Když řekneme Stifado, vím přesně na co jdu. Recept je zde:...

TAVAS

TAVAS

Tímto příspěvkem a receptem "Tavas"   končíme sérii o "dušených masech" na Kypru,  Afelia, Kleftiko, Stifado, Tavas. Existuje mnoho variant, nejen na Kypru, ale v celém Středozemí. Ale vždycky se dá vystopovat ta první, ta pravá. Tak či onak,nechte si chutnat....

Nabídka

Ubytování kypr