
KYPR A VÁNOCE
Vánoční výzdoba nás rok od roku dříve oslepuje a koledy se ozývají ze všech stran. Pro některé nastává čas běhání, úklidů, nakupování. Bujarých večírků. Pro některé je to signál utéct a schovat se sám nebo s rodinou a slavit je v klidu. Nebo vůbec. Ale stejně nás v...

KYPR A ZMRZLINY – SLOVNÍČEK
Zmrzlina neodmyslitelně patří k létu. Patří ke Kypru. O tom určitě není sporu. Sporné pak mohou být chutě a druhy zmrzlin, které vznikají podle místních kulinářských tradic. Někomu přijdou k chuti a někomu ne. Zmrzlináren je tu nepočítaně. Kyperské, řecké,...

KYPR A OVOCE – MALÝ PRŮVODCE
Jak jsme na tom s ovocem. Ale velmi dobře. Samozřejmě. Na ostrově s tak příznivým klimatem roste všechno skoro samo. Tak si to vezmeme postupně podle ročních období. Jarním ovocem jsou třešně. Třešňová sezona začíná na Kypru v květnu a je dosti krátká. Skončí...

KYPR A KÁVA
Ať se na Kypru vrtnete kamkoliv, všude vás uvítají kávou. Ve městech, na malých vesnicích, všude uvidíte lidi usrkávající kávu. A vy budete vyzváni k usednutí „katsete“ a k uvolnění se, protože čas tu měří jinak.Kypřané pijí kávu ráno, v poledne, večer. Dojdou si buď...

PATATES ANTINAHTES
Patates Antinahtés - házené, pojmenované podle způsobu přípravy. Jedna z kyperských příloh z našich vynikajících kyperských brambor. (viz https://poznejkypr.cz/kyperske-brambory-a-cervene-vesnice-kokkinochoria/ ) Připravují se z malých brambor se slupkou, ty se...