Vyberte stránku

Jestlipak víte, kde se poprvé píše, respektive maluje, o dolmades?  Na západním štítu Parthenonu, je zobrazena bohyně Héra,  jak tajně jí dolmy z hrnce a provinile se dívá za sebe, aby ji nikdo neviděl. Staří Řekové nazývali dolmades „thria“ a dělali je z jemných malých fíkových listů, „thria“. Později je Turci nazývali dolmadakia nebo yaprakia nebo yalanzi. Na Kypru se jmenuí koupepia.

Název dolmades  také sloužil jak krycí název pro roličky z listů,  ve kterých byly zabalené překlady předních evropských myslitelů.  Adamantios Korais, řecký osvícenec, je rozdával  zotročeným Řekům, aby se vzdělávali a dodával jim tím odvahu a naději,  Tím se dolmy ocitly mimo zákon.  Po osvobození Řecka, se vrátily na jídelníček a říká se,  že král Otto snědl 100 dolmades denně. Nevěřím tomu, je to jen fáma.

Každý kuchař, kuchařka má svou náplň, svůj způsob přípravy. Někdo dá víc citrónu a rajčat, někdo jen vepřové.  Moje rodina je dělá hodně šťavnaté díky rajčatům a citronu. Tak, jak je v receptu níže.

Obvykle se podávájí  s jogurtem a čerstvými bylinkami, nebo s tzatziki, což dodává svěžest a vyváženost chutí. Koupepia se často servírují jako předkrm nebo hlavní chod. A nápní v receptu plníme i cukety nebo cuketové květy.

Tak, kali óreksi.

 

 

KOUPEPIA