Vyberte stránku

Už je to zhruba 5 let, co jsem napsala článek o kyperských pivovarech, mikropivovarech a pivu na tomto ostrově. A za těch pár let se tu kolem piva udála skoro revoluce.  A protože teploty se  vyšplhaly UŽ skoro k čtyřicítkám, je na místě se k pivu vrátit.

Pivo tu rozhodně není ničím novým. Vařilo se tu už ve 3. tisíciletí př.n.l., jak o tom svědčí vykopávky v místě Skalia  u Kissonerga, kde se dokonce našly zbytky piva, vařící jednotky, nádoby. Ve starověkém Kitionu (Larnace) byly objeveny hliněné tabulky s odkazy na pivo.  Pivo bylo nejen oblíbeným nápojem mezi starověkými Kypřany, ale také obchodovanou komoditou. I když se říká, že řecky hovořící Středozemí na rozdíl od Egypta a Východu, dávalo přednost vínu a pivo mělo za nápoj chudých.  Techniky byly jednoduché, přirozená fermentace zrn, zejména ječmene a pšenice ve vodě. Výsledkem bylo jednoduché, nefiltrované pivo s relativně nízkým obsahem alkoholu ve srovnání s moderními pivy.  Kypr tedy měl a má všechny předpoklady vařit tento skvělý mok. Je to úrodná země, ve které se daří obilovinám, na horách má prameny kvalitní vody.  Za Osmanů výroba piva logicky upadla. Ale za Britů se situace zcela změnila. Britové, tradiční konzumenti piva, na ostrově založili pivovary, aby uhasili žízeň svých vojáků.

V současné době Kypr má dva „velké pivovary“, respektive obchodní skupiny a funguje tu už několik mikropivovarů.  Vezmeme to  od těch velkých.

V roce 1937 byl na Kypru založen první pivovar Cyprus Brewery, který přišel na trh s pivem Leon, jehož věhlas překonal hranice ostrova. Korporát Fotos Fotiadis v roce 1963 koupil pivovar Cyprus Brewery a Leon. V 1967 roce  tato skupina dostala od dánské značky Carlsberg licenci na výrobu a stáčení tohoto zlatého moku.  Bylo to poprvé, kdy tuto licenci získal pivovar mimo Skandinávii.  V současné době divize Fotos Fotiadis Breweries má několik akvizic; co se týče piva vyrábí Leon, Carlsberg, v portfoliu má Cyprus Poseidon, Voreia Crafty Beers, Krautzer Brau a Militza Cider.

Druhou obchodní skupinou je KEO PLC. Její zlatý mok se nazývá KEO, jak jinak. Společnost KEO Ltd.  byla založena už v  roce 1927, ale k vaření piva měla v té době  daleko. Vařit pivo KEO Pilsner Lager  začala až v roce 1951. Tehdy tu svou stopu zanechali čeští sládci, protože to byli právě oni, kteří  nastartovali výrobu  podle tradiční české technologie. V roce 1987 KEO vyhrálo zlato ve Světové soutěži lahvovaných ležáků  v Británii.

Chmel se dováží, samozřejmě, nicméně, pivovar Leon se odhodlal k experimentu. V nadmořské výšce 1130 – 1300 metrů  na terasách nad vesnicí Kyperounta vysázel první „terasovitou chmelnici“ odrůdy.  Leon se tak stal prvním pivem, který se vaří z kyperského chmele.

Oběma značkám šlapou na paty dovážená piva z celého světa. Ta se  začala dovážet na Kypr po roce 2004 se vstupem do EU.  Ale k těm v tuto chvíli snad ani není co dodat, všelijaké onaké značky, které najdete v supermarketech.

V severní části ostrova si můžete koupit a ochutnat Efes Pislen a vaří se tu Tubork, který patří Carlsbergu.

Zajímavým hybatelem jsou mikropivovary, také craft breweries. Cože to je? Definice říká,

„…je to pivo z rukodělného pivovaru, vyrábí se tradičně, bez záměrného snižování kvality kvůli levnější výrobě, a pouze ze základních surovin. Většinou, ale ne nutně, v menších várkách a v minipivovarech“

V současné době jich tu pracuje 9  v plném nasazení.  Výrazně více je jich na jihu, celkem 8. Na severní části se dá vystopovat jenom jeden. Prý je jich tam více, ale mají státem zakázanou reklamu.  A teď k těm dohledatelným. Začnu „jakoby“ českými mikropivovary, protože se podle současných hodnocení drží na špici.  Začnu nejlépe prvními šesti hodnocenými.

Mikropivovar Golem, etablovaný v Nikósii blízko zelené linie. Michal Šťourač, věrný české tradici, vaří piva „po česku“, jestli to tak mohu říct, a rozhodně se mu daří. V hodnocení kyperských mikropivovarů je na přední příčce.  A objednat si můžete česky.  https://www.facebook.com/golembrewhouse

Na další českou stopu narazíte v mikropivovaru Pivo. Čtete dobře. Založili ho v roce 2015 čtyři bratři, kteří studovali v Čechách. Pobyt a konzumace piva je dovedla k založení vlastního na ostrově. Přivezli si  kamaráda sládka z Plzně a začali vařit. I ten najdete v Nikósii.  https://www.pivomicrobrewery.com.cy/

Následuje mikropivovar Bes Beers nebo Lofou Microbrewery ve vesnici Lofou nad Limassolem.  Pivovar je příkladem, jak z koníčka udělat živnost a ještě k tomu využít krásnou tradiční budovu na venkově. https://www.facebook.com/BESbeers/

Mastros se ukrývá v kopcích u vesnice Amargeti mezi Limassolem a Paphosem.  Je to nejen mikropivovar, ale i výrobce olivového oleje, octů, apod.  https://mastros.com.cy/el/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1/

U Agia Napy ve vesnici Sotira najdetem  OCTO  Microbrewery,  původní PRIME,  podnik založený třemi přáteli a milovníky piva.  https://octo.beer/

A další mikropivovary, které se objevily na scéně jsou:

cycraft   ve vesnici Dali nedaleko Nikósie.  https://www.facebook.com/cycraftbeer/

A znovu v Dali najdete ryze kyperský mikropivovar  se zvláštním názvem, Humor Beer (jinak Hop Thirsty Friends).  https://www.humorbeer.com/

Radical Way Brewing  je drsným hráčem na pivním poli díky své  „obalové grafice“.  https://www.radicalwaybrewing.com/

Ten jediný pivovar k nalezení  v severní části ostrova se nachází v Nikósii a jmenuje se OO´s Brewing Co.  https://www.ooscraftbrewing.co/

Toto je jen malý exkurz po pivovarech a mikropivovarech na Kypru.  Kypřané pochopili, že pivo je nejen výtečné v kombinaci s tradiční kuchyní, ale že v létě umí řádně uhasit žízeň, dokonce i nasytit a také se po něm dobře upadá do odpoledního spánku. Pivní kultura je tu rozhodně na vzestupu a zrovna tak počet pivních festivalů.

 

A pokud si dodáte odvahy, můžete si zkusit objednat pivo řecky.

μπίρα / μπύρα                               pivo    /mbíra/

Μια μπύρα, παρακαλώ.              Jedno pivo, prosím.  /mja mbíra, parakaló/

Δύο μπύρες, παρακαλώ.             Dvě piva, prosím. /thío mbíres, parakaló/

Στην υγεία μας.                             Na zdraví NAŠE    /stin ygía mas/

Στην υγεία σας.                              Na zdraví VAŠE. /stin ygía sas/

Στην υγεία σου.                              Na zdraví TVOJE. /stin ygía su/

υγεία                                                zdraví, hygiena  /ygía/

 

 

 

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Beer_in_Cyprus

https://en.wikipedia.org/wiki/Craft_beer

https://www.alkoholium.cz/co-je-to-craft-beer/

https://allaboutlimassol.com/en/bes-beer-kyriakos-has-set-up-a-small-brewery-with-delightful-flavors-in-his-village