Zmrzlina neodmyslitelně patří k létu. Patří ke Kypru. O tom určitě není sporu. Sporné pak mohou být chutě a druhy zmrzlin, které vznikají podle místních kulinářských tradic. Někomu přijdou k chuti a někomu ne.
Zmrzlináren je tu nepočítaně. Kyperské, řecké, mezinárodní, soukromé, bio. Předhání se navzájem pestrými nabídkami.
Ale sluší se napsat o vůbec prvním výrobci zmrzliny na Kypru. Byla to rodinná firma Regis (Redžis), která vznikla v roce 1955 a zmrzlinu „mrazí“ dodnes. V té době vyráběla dvě zmrzliny na klacku, pomerančovou a vanilkovou. V roce 1960 firma vypustila do světa první rodinné balení a v roce 1967 první zmrzlinu v kornoutu.
A jaké že jsou příchutě kyperských zmrzlin, které opravdu nikde jinde neochutnáte?
- Soutzoukos (Sutzukos) – Kyperská sladkost. Šťáva z hroznového vína, do které se střídavě namáčejí mandle nebo vlašské ořechy.
- Chalumi a červený meloun – Chalumi kai (čti ke) paticha (paticha je kyperské označení pro červený melou, spisovnou řečtinou je to karpoúzi). Věřte mi, že kombinace studeného sýra chalumi s melounem je pro některé velmi osvěžující a nahradí v horkém poledni i oběd.
- Galaktopoureko (Galaktopureko) Vychází z klasického dezertu, což je smetanovo vanilkový krém v tenkém listovém těstě filo. Obojí skvělé.
- Mahalepi, čti Machalepí (také mahallepin) Je postní jídlo. Forma pudinku (krému) z kukuřičné nebo rýžové mouky, cukru a vody. Někdy s pistáciemi. Většinou se podává v malé misce, pudink má tvar misky nebo je nakrájený na kostičky. Chuť má neutrální, té se mu dostane až po zalití sladkým sirupem, většinou z růží. Kdo má rád pudinky, ten si jistě pochutná.
- Purekkia – Opět jeden z klasických kyperských dezertů. Smažená kapsička plněná sýrem anarí se skořicí a růžovou vodou. Miluju je. A jako zmrzlina, bomba. Jinak slovíčko pureki uslyšíte také v oslovení, moje sladkůstko 😊 Pureki mu.
- Commandaria – Asi není třeba představovat slavné kyperské dezertní víno.
- Pastelaki – Tyčinka ze sezamových semínek a oříšků, hlavně mandlí a burských, které dohromady „lepí“ karobový sirup. Prý se dělala už v antickém Řecku. Samozřejmě, že se používá i med a jiné oříšky. Je to dobrý dárek, ale pozor na zuby. Asi i zmrzlina bude trochu chroupat mezi zuby.
- Anarókrema – Anarí, druhý klasický kyperský sýr. Něco mezi čerstvým sýrem a tvarohem. Dá se jíst na slano i na sladko. Zmrzlina chutná jako tvarohová.
- Roumi me stafides – Rozinky v rumu nebo rum a rozinky. Což je vlastně jedno. Tato kombinace nám není neznámá. A na ostrově je oblíbená.
- Kataifi nebo Baklava – Pistáciové oříšky v sladkém sirupu, které jsou zabalené v tenkých provázcích z těsta filo. Famůozní a v kombinaci s pistáciovou zmrzlinu. Božské.
- Loukoumades – Napadá mne jedno slovo. Koblížková.
- Triantáfyllo – Růže. Prostě fakt růžová, chutí i barvou.
- Mastícha – Pryskyřičná. Pryskyřice z keře řečíku lentišku (Pistacia lentiscus var. Chia). Masticha je z Chiu. To je pravda. Ale i Kypr má svou mastichu, terebinth, Píssa pafítiki (mastícha), Má velmi výraznou chuť.
- Papoutsósyka (Fragkósyka – řecký výraz) – Opuncie. Milované letní ovoce snad všemi ostrovany. Respektive, pokud vám nevadí ovoce plné semínek. Ale jako zmrzlina nebo sorbet nemá chybu.
- Pepóni – žlutý meloun nebo Karpoúzi – červený meloun. Co dodat. Vynikající. Osvěžující.
- Pak fíková, mučenková, dračí ovoce, a všechny ostatní, které známe. Atd.
Určitě jsem na nějakou zapomněla. Nebo se objeví nová příchuť. Jako třeba pivní. Myslím si, že hlavním problémem je vybrat si z té ohromné nabídky. Ale, tak přece neskončíte u jednoho kopečku. A ty jsou pořádné.