Vyberte stránku

Zmrzlina neodmyslitelně patří k létu. Patří ke Kypru. O tom určitě není sporu. Sporné pak mohou být chutě a druhy zmrzlin, které vznikají podle místních kulinářských tradic.  Někomu přijdou k chuti a někomu ne.

Zmrzlináren je tu nepočítaně. Kyperské, řecké, mezinárodní, soukromé, bio. Předhání se navzájem pestrými nabídkami.

Ale sluší se napsat o vůbec prvním výrobci zmrzliny na Kypru. Byla to rodinná firma Regis (Redžis), která vznikla  v roce 1955 a zmrzlinu „mrazí“ dodnes.  V té době vyráběla dvě zmrzliny na klacku, pomerančovou a vanilkovou. V roce 1960 firma vypustila do světa první rodinné balení  a v roce 1967 první zmrzlinu v kornoutu.

A jaké že jsou příchutě kyperských zmrzlin, které opravdu nikde jinde neochutnáte?

  • Soutzoukos   (Sutzukos)  – Kyperská sladkost. Šťáva z hroznového vína, do které se střídavě namáčejí mandle nebo vlašské ořechy.
  • Chalumi a červený meloun  –  Chalumi kai (čti ke) paticha (paticha je kyperské označení pro červený melou, spisovnou řečtinou je to karpoúzi).  Věřte mi, že  kombinace studeného sýra chalumi s melounem je pro některé velmi osvěžující a nahradí v horkém poledni i oběd.
  • Galaktopoureko  (Galaktopureko)  Vychází z klasického dezertu, což je smetanovo vanilkový krém v tenkém listovém těstě filo.  Obojí skvělé.
  • Mahalepi, čti Machalepí (také mahallepin)  Je postní jídlo. Forma pudinku (krému) z kukuřičné nebo rýžové mouky, cukru a vody. Někdy s pistáciemi. Většinou se podává v malé misce, pudink má tvar misky nebo je nakrájený na kostičky. Chuť má neutrální, té se mu dostane až po zalití  sladkým sirupem, většinou z růží.  Kdo má rád pudinky, ten si jistě pochutná.
  • Purekkia  – Opět jeden z klasických kyperských dezertů. Smažená kapsička plněná sýrem anarí se skořicí a růžovou vodou. Miluju je. A jako zmrzlina, bomba. Jinak slovíčko pureki uslyšíte také v oslovení, moje sladkůstko 😊 Pureki mu.
  • Commandaria – Asi není třeba představovat slavné kyperské dezertní víno.
  • Pastelaki –  Tyčinka ze sezamových semínek a oříšků, hlavně mandlí a burských, které dohromady „lepí“ karobový sirup. Prý se dělala už v antickém Řecku. Samozřejmě, že se používá i med  a jiné oříšky. Je to dobrý dárek, ale pozor na zuby. Asi i zmrzlina bude trochu chroupat mezi zuby.
  • Anarókrema –  Anarí, druhý klasický kyperský sýr. Něco mezi čerstvým sýrem a tvarohem. Dá se jíst na slano i na sladko.  Zmrzlina chutná jako tvarohová.
  • Roumi me stafides – Rozinky v rumu  nebo rum a rozinky.  Což  je vlastně jedno. Tato kombinace nám není neznámá. A na ostrově je oblíbená.
  • Kataifi  nebo Baklava –  Pistáciové oříšky v sladkém sirupu, které jsou zabalené v tenkých provázcích z těsta filo. Famůozní a v kombinaci s pistáciovou zmrzlinu. Božské.
  • Loukoumades –  Napadá mne jedno slovo. Koblížková.
  • Triantáfyllo  – Růže.  Prostě fakt růžová, chutí i barvou.
  • Mastícha –  Pryskyřičná. Pryskyřice z keře řečíku lentišku (Pistacia lentiscus var. Chia).  Masticha je z Chiu. To je pravda. Ale i Kypr má svou mastichu, terebinth,  Píssa pafítiki (mastícha), Má velmi výraznou chuť.
  • Papoutsósyka (Fragkósyka – řecký výraz)  – Opuncie. Milované letní ovoce snad všemi ostrovany. Respektive, pokud vám nevadí ovoce plné semínek. Ale jako zmrzlina nebo sorbet nemá chybu.
  • Pepóni – žlutý meloun  nebo Karpoúzi – červený meloun.  Co dodat. Vynikající. Osvěžující.
  • Pak fíková, mučenková, dračí ovoce,  a všechny ostatní, které známe.  Atd.

Určitě jsem na nějakou zapomněla. Nebo se objeví nová příchuť.   Jako třeba pivní.  Myslím si, že hlavním problémem je vybrat si z té ohromné nabídky. Ale, tak přece neskončíte u jednoho kopečku. A ty jsou pořádné.