Vyberte stránku

Kleftiko už není třeba představovat. Už jsme si ho představili v minulém článku.

Viz https://poznejkypr.cz/kypr-a-afelia-kleftiko-stifado-a-tavas/

Skvělé jídlo  jídlo z jehněčího masa a brambor. Buď ochucené bobkovým listem a oreganem, nebo hřebíčkem,  je Peče se dlouho v naprosto utěsněné tradiční hliněné peci. A  doba pečení promění maso v křehký pokrm.  Název „zbojnické, ukradené“ odkazuje na jeho vznik. Ukradená ovce nebo koza se několik hodin dusila v díře v zemi, pod vrstvou bláta, aby zbojníky či zloděje neprozradil kouř a vůně.

Samozřejmě, Kypřané si ho dělají doma hlavně na vesnicích. Moc dobř víme, že nejlepší je z pece, kde se poctivě a dlouho dělá. Všude najdete podniky, které ofton kleftiko dělají. Avizují, které dny  týdnu a je potřeba si ho objednat. U nás v Larnace se chodí k Shiftourisovi. Tam se na něj stojí fronty a kdo si neobjedná… může mít smůlu.

V následujícím odkazu najdete nejen Shiftourise, kteří dělají kleftiko už 100 let, je to rodinná tradice, ale i jiné podniky.  Nejsou jediné, samozřejmě.  A rozhodně se zeptejte místních. Vždy vám doporučí svého oblíbence, samozřejmě. Ale to je v pořádku. Nikdy nedoporučí špatně.  Kleftiko ke srdeční záležitost a moc dobře věí, kam na něj jít.

Ofton Kleftiko: Where to find the best kleftiko in Cyprus

Tak καλή όρεξη  a recept na doma je zde:

KLEFTIKO