Kleftiko už není třeba představovat. Už jsme si ho představili v minulém článku.
Viz https://poznejkypr.cz/kypr-a-afelia-kleftiko-stifado-a-tavas/
Skvělé jídlo jídlo z jehněčího masa a brambor. Buď ochucené bobkovým listem a oreganem, nebo hřebíčkem, je Peče se dlouho v naprosto utěsněné tradiční hliněné peci. A doba pečení promění maso v křehký pokrm. Název „zbojnické, ukradené“ odkazuje na jeho vznik. Ukradená ovce nebo koza se několik hodin dusila v díře v zemi, pod vrstvou bláta, aby zbojníky či zloděje neprozradil kouř a vůně.
Samozřejmě, Kypřané si ho dělají doma hlavně na vesnicích. Moc dobř víme, že nejlepší je z pece, kde se poctivě a dlouho dělá. Všude najdete podniky, které ofton kleftiko dělají. Avizují, které dny týdnu a je potřeba si ho objednat. U nás v Larnace se chodí k Shiftourisovi. Tam se na něj stojí fronty a kdo si neobjedná… může mít smůlu.
V následujícím odkazu najdete nejen Shiftourise, kteří dělají kleftiko už 100 let, je to rodinná tradice, ale i jiné podniky. Nejsou jediné, samozřejmě. A rozhodně se zeptejte místních. Vždy vám doporučí svého oblíbence, samozřejmě. Ale to je v pořádku. Nikdy nedoporučí špatně. Kleftiko ke srdeční záležitost a moc dobře věí, kam na něj jít.
Tak καλή όρεξη a recept na doma je zde: