Vynikající a světoznámý kyperský sýr halloumi (chalumi) už není třeba představovat. Své místo na této planetě už má zajištěné. (viz https://poznejkypr.cz/kypersky-syr-chalumi-halloumi-bile-zlato/)
Ale Kypr má ještě jeden sýr, o kterém se, zatím, ještě moc neví. Nicméně, Evropská komise a my na Kypru ano. Je to vynikající sýr Halitzia Tillirias. Rozuměj sýr chalitizia z regionu Tillyría.
Kyperskou řečtinou „Chalídža tis Tillirkás“.
8. prosince 2023 byl zaregistrována Evropskou komisí do rejstříku produktů CHZO, tedy produkt chráněného zeměpisného označení.
Tisková zpráva Zastoupení Evropské komise na Kypru zní takto:
„…je to měkký až polotvrdý bílý sýr vyrobený z tepelně upraveného syrového kozího mléka, syřidla (kromě syřidla z vepřových žaludků) a soli. Zraje v sérovém solném roztoku po dobu nejméně čtyřiceti (40) dnů a má měkkou až polotvrdou a poměrně drobivou texturu s charakteristickými otvory nestejné velikosti a tvaru. Jeho chuť se vyznačuje nekyselou svěžestí, s citrónovou vůní a je mírně slaná“.
A jak sýr přišel ke svému jménu oblázek – χαλίκι (chalíki)? Pobřeží regionu Tillyría je poseté šedavě bílými oblázky, mají charakteristický tvar a nepravidelné otvory, které vytváří erozí mořská sůl. Tyto zvláštní vlastnosti daly sýru jméno. Postup výroby tohoto tradičního sýra se předával z generace na generaci, dodnes se na malých farmách a v ještě menších domácích výrobnách.
Pokud ho chcete ochutnat, nezbývá než se vypravit až do divoké a tajemné Tillyría na SV pobřeží ostrova.