MAGAZÍN O KYPRU
KYPR A VÁNOCE
Vánoční výzdoba nás rok od roku dříve oslepuje a koledy se ozývají ze všech stran. Pro některé nastává čas běhání, úklidů, nakupování. Bujarých večírků. Pro některé je to signál utéct a schovat se sám nebo s rodinou a slavit je v klidu. Nebo vůbec. Ale stejně nás v...
KYPR A ZMRZLINY – SLOVNÍČEK
Zmrzlina neodmyslitelně patří k létu. Patří ke Kypru. O tom určitě není sporu. Sporné pak mohou být chutě a druhy zmrzlin, které vznikají podle místních kulinářských tradic. Někomu přijdou k chuti a někomu ne. Zmrzlináren je tu nepočítaně. Kyperské, řecké,...
KYPR A OVOCE – MALÝ PRŮVODCE
Jak jsme na tom s ovocem. Ale velmi dobře. Samozřejmě. Na ostrově s tak příznivým klimatem roste všechno skoro samo. Tak si to vezmeme postupně podle ročních období. Jarním ovocem jsou třešně. Třešňová sezona začíná na Kypru v květnu a je dosti krátká. Skončí...
KYPR A KÁVA
Ať se na Kypru vrtnete kamkoliv, všude vás uvítají kávou. Ve městech, na malých vesnicích, všude uvidíte lidi usrkávající kávu. A vy budete vyzváni k usednutí „katsete“ a k uvolnění se, protože čas tu měří jinak.Kypřané pijí kávu ráno, v poledne, večer. Dojdou si buď...
PATATES ANTINAHTES
Patates Antinahtés - házené, pojmenované podle způsobu přípravy. Jedna z kyperských příloh z našich vynikajících kyperských brambor. (viz https://poznejkypr.cz/kyperske-brambory-a-cervene-vesnice-kokkinochoria/ ) Připravují se z malých brambor se slupkou, ty se...
STIFADO
Lahůdka kyperské kuchyně. A středozemní vůbec. Ale rozhodně bych si netroufala ji rádoby žoviálně označovat za "cibulkový guláš, guláš po řecku nebo dokonce kuře po řecku s cibulí". Když řekneme Stifado, vím přesně na co jdu. Recept je zde:...
TAVAS
Tímto příspěvkem a receptem "Tavas" končíme sérii o "dušených masech" na Kypru, Afelia, Kleftiko, Stifado, Tavas. Existuje mnoho variant, nejen na Kypru, ale v celém Středozemí. Ale vždycky se dá vystopovat ta první, ta pravá. Tak či onak,nechte si chutnat....
KYPR A ZÁHADNÉ MONOLITY
Megality, monolity, osamocené kamenné útvary zvláštních forem vzpínající se k nebi už od pradávna vyvolávaly v lidech, strach, úctu, nadšení, obdiv. Byly předmětem nekonečně představivosti. Monolit, „monolithos, z řeckého „mono“ (což znamená „jeden“, „pouze“,...
OFTON KLEFTIKO
Kleftiko už není třeba představovat. Už jsme si ho představili v minulém článku. Viz https://poznejkypr.cz/kypr-a-afelia-kleftiko-stifado-a-tavas/ Skvělé jídlo jídlo z jehněčího masa a brambor. Buď ochucené bobkovým listem a oreganem, nebo hřebíčkem, je Peče se...
KYPR NIKÓSIE A ČTVRŤ ARABAHMET
Arab Ahmet, Arabahmet turecky, řecky Άραπ Άχμετ. Zní to, jako když Oldřich Nový ve filmu Kristian láká „tichou písní mosleminovu nesoucí se nad vůní skořice a kávy“. Arabahmet je jedna ze čtvrtí, mahalla, Nikósie ( viz...
KYPR A AFELIA, KLEFTIKO, STIFADO A TAVAS
Afelia, Kleftiko, Stifado, Tavas. Zní to jak zaklínadlo. Ale jsou to samé dobroty. A jak se v nich vyznat? Řeč je o různých úpravách masa, která si můžete objednat a vychutnat, ale také uvařit. Není to nijak těžké. Ale co je co? Vezmeme to abecedně: AFELIA ME...
KEFTEDES – KYPERSKÉ MASOVÉ KULIČKY
Už je to pár let, kdy jsem pro Ženu a život vybrala pár kyperských jídel a „tam“ je uvařily a vyfotily. A tak vybírám první z nich. Kyperské masové kuličky zvané „kevtedes“. Jejich obdoby najdete po celém Středozemí (kjufty, kefte, atd.). Ale já musím říct, ty naše...
Nabídka